Tävlingslydnad, även kallad Lydnadsprov, är en tävlingsgren inom hundträning som går ut på att hunden på signal ska utföra olika förutbestämda moment. Jag har länge saknat en överskådlig guide som jag kunnat läsa även innan jag kunde någonting alls om detta – så jag satte mig och skrev den själv! Denna guide är inte menad som en konkurrent till SBKs egna dokument, utan mer som en enklare och mer överskådlig inblick för dig som inte tävlat (än)! Som vanligt så anser jag att det är viktigaste att ha KUL i hundträning!
Denna guide består av 5 delar – detta inlägg och så ett för varje tävlingsklass! I detta första inlägg kommer jag att gå igenom:
- Ordlista över termer och begrepp som används i sporten
- Vad tävlingslydnad går ut på
- Vad det finns för olika klasser
- Hur man räknar poäng
- Några grundläggande regler
Imorgon kommer ett inlägg om momenten i startklass! Sedan kommer jag att skriva inlägg till respektive klass när/om jag börjar tävla dem. Min tanke är att det framför allt är de första klasserna som behöver vara lättlästa, för sedan kommer man in i det lite mer när man väl tävlat. Men startklassen har jag tävlat så den kommer imorgon som sagt!
Och ett litet OBS: detta är inte en guide som på något vis är menad att ersätta regeldokumenten som finns. Det är bara exakt en sådan guide jag själv hade velat läsa innan jag tävlade första gången.
Ordlista:
Förare: du som tävlar med hunden
Klass: de olika ”ligorna” man kan tävla i. Startklassen är den första och lättaste och sen finns det klass 1, 2 och 3 efter det.
Moment: kallas de olika tricksen hunden ska utföra, till exempel inkallning
Kommando: det ord du sätter på momentet. I inkallning säger man oftast ”hit”.
Koefficient: kallar man ”värdet” på ett moment. I inkallning i den lättaste klassen är koefficienten 3. Det betyder att om du får 10 poäng så kommer det att gångras med 3 i protokollet. Förklarar mer lite längre ner!
Uppflyttningspoäng: om du får tillräckligt många poäng så får du flytta upp till nästa klass. Du kan även välja att tävla fler gånger i samma klass för att få en titel:
Titel: om du får uppflyttningspoäng i tre tävlingar i samma klass (till exempel startklass) kan du sätta titeln. Till exempel: LD Startklass + hundens namn.
Utgångsposition: att hunden sitter vid din vänsta sida.
Vad går tävlingslydnad ut på?
Det hela går kortfattat ut på att hunden ska utföra förutbestämda moment på kommando och med exakthet. Mellan momenten får du inte ge belöning så som godis eller lek! I första klassen finns 7 moment och hunden ska hålla bra glädje genom hela programmet! Men vad är ett moment?
Vi tar inkallning som exempel:
- Tävlingsledaren berättar att det är dags för Inkallning och frågar om ni är redo. Ni nickar eller säger ja. Hunden sitter på din vänstra sida.
- Då börjar själva momentet: tävlingsledaren kommenderar dig att lämna hunden.
- Då säger du ”stanna” eller sitt kvar och går rakt fram till en markering eller när TL säger att det räcker. Här andas du och hoppas att hunden sitter kvar, hehe
- Sedan väntar du på att TL säger ”kommendera” och då ropar du på din hund som snabbt ska springa och sätta sig hos dig i utgångsposition.
- När TL säger ”momentet slut, domaren visar poäng” så kan du berömma din hund.
I alla klasser finns flera förutbestämda moment och de ska utföras efter varandra och utan belöning (så som godis eller lek) mellan momenten – jättesvårt men också jättekul, enligt mig!
De olika lydnadsklasserna inom tävlingslydnad
Det finns 4 olika klasser inom tävlingslydnad. I denna ordningen:
Startklass är den första klassen. I den finns 7 enklare moment. Maximalt med poäng är 200. För att komma till nästa klass så behöver du få över 160 poäng!
I inlägget om startklass kommer jag att gå in mer på utförandet av de olika momenten! Publicerar det imorgon!
Efter du klarat startklass kan du tävla i Lydnadsklass 1. Det är svårare och består av 11 moment! Här behöver du få över 256 poäng och det gäller även för kommande klasser:
I Lydnadsklass 2 finns 10 moment, bland annat apportering av metallapport. Mycket tricksigare!
Lydnadsklass 3 motsvarar det som förr kallades för ”Elitklass”: här kvalar man till SM och det är väldigt pilliga moment.
Hur man räknar poäng
Poängskalan är från 0-10 men får du under 5 poäng så räknas det som underkänt. Från 5 poäng och uppåt räknas även halva poäng. Du kan alltså få 5,5 poäng!
Sen har varje moment olika svårighetsgrad som betecknas genom en koefficient. Det betyder att man tar poängen du fick och multiplicerar med momentets koefficient. Om ett moment har koefficient 4 och du får 10 poäng så får du alltså 40 poäng i protokollet för det momentet.
Grundläggande regler för tävlingslydnad:
Man får inte belöna med godis eller leksak mellan momenten! Hunden måste kunna hålla fokus genom hela programmet och inte bli ledsen för att den inte blir belönad direkt efter att ha gjort rätt.
Hunden behöver kunna lyckas på första försöket: om du måste säga eller visa med kroppen igen så kallas det för dubbelkommando och drar ner betyget. Till exempel: om du rör på handen när du kallar in hunden eller att du vrider på kroppen i svängarna när ni går fot.
Här finns hela regelboken för lydnadsklasserna! Bra att läsa den noga om du är sugen på att tävla!
Egenskaper som är bra att ha som förare:
- Intresse för att peta i detaljer
- Problemlösare
- Se sig och hunden som ett team
- Tycka att det är himla kul!
Och hunden behöver ha stamtavla eller tävlingslicens! Det hittar du info om här.
Imorgon kommer startklassens alla moment!
Hej, vilket superbra inlägg! Jag går i tankarna att starta min sheltiekille som är 13 månader i lydnad under våren nästa år. Han kan alla moment som är med i startklassen men tänker att det alltid ter sig annorlunda på tävling än i skogen, hemma eller på klubben.. Men försöka måste man ju! Vi har dock ej gått kurs i lydnad utan bara rallylydnad vilket han gjorde toppenbra och är redo för start i det med. Tror du man kan tävla utan att gå kursen? Så fort det släpps på min brukshundsklubb kommer jag självklart vilja gå, men då det kan ta lite tid tränar jag hellre på hemma så gott jag kan. Den andra frågan gäller sitt under inkallning – måste jag säga kommandot? Eller räcker det med att jag stannar och att han då sätter sig?
Kram
Hej! Vad kul, heja dig!
Ja absolut, man kan tävla utan att gå kurs först. Men skulle råda dig att hjälpa till på tävling som funktionär först, det är så jag tycker jag lärt mig väldigt mycket iaf 🙂 Men träna på hemma så länge och försök hitta sätt att ”belöna” utan godis mellan momenten. Game on Puppy finns på insta och pratar ibland om att kedja, det är bra träning om man vill tävla sen!
Menar du sitt-stanna kvar? Tror inte du måste, men är nog tydligast för hunden när du lämnar honom! Men minns faktiskt inte exakt…
KRAM! Och lycka till 😀
Perfekt inlägg för mig som precis börjat kurs i Tävlingslydnad 🙏🏻
åh vad kul! lycka till med träningen 💕