Miljöträning är jäkligt viktigt och så himla gött när det funkar! Men som med mycket annat inom hundträning så är HUR du gör det minst lika viktigt. En hund som alltid bara har varit hemma kan inte slängas in på en loppmarknad och förväntas sköta sig
Öka sakta – första dagarna kan trädgården vara nog så stor för en liten valp. Jag har skrivit massor om socialisering här, specifikt för de minsta valparna. Lär gärna det!
Vad vill du att hunden ska göra när ni miljötränar?
Vad vill du att hunden ska göra när ni miljötränar? För de allra flesta handlar det inte om att hunden ska kunna leka på alla nya ställen. Snarare tvärtom. Hunden ska kunna slappna av. För tänk efter – när du är på nya ställen, vad vill du att hunden ska förvänta sig? Lek och full fart? Eller att man kan passa på att ta det lugnt?
Då måste det också löna sig att ta det lugnt. Det finns ju massor av kul grejer på stadens torg – fimpar att äta, hundar att hälsa på, fåglar att hålla koll på. För att hunden ska kunna slappna av behöver den faktiskt få tycka att det är bättre än allt det där. Hur ska du göra?
Det går ju att kombinera också. Om hunden har varit duktig och slappat kan den få leka, eller vad den nu vill göra. Men jag tänker då att själva leken blir belöningen. Att ta det lugnt leder till kul saker! Funkar bra på vissa hundar, andra inte. Man får prova sig fram. Men det viktigaste tror jag är att tänka ”målbild”. Vad vill du att hunden ska göra, i slutändan? Och så tränar du i ministeg mot det. Hur ser lyckad miljöträning ut för dig? Och hur ska du ta dig dit.
Målbild för miljöträningen
Jag gillar att tänka målbild. Och om min målbild är att kunna gå på café med min hund i framtiden så måste jag liksom öva på det. Små steg. Jag kan börja med att gå på torget. Välja en tid när inte så många är där, så det är lite mindre störningar och lugnare. Alltså: lättare att lyckas! Sedan kanske jag kan sitta på en bänk på torget. Vad gör min hund då? Om hon kan slappa är det ju jättebra. Då kanske jag, nästa pass, kan sätta mig på ett café när det inte är några andra där. Och sen när det är någon annan där.
Men jag börjar inte med att släpa med valpen klockan 16, till ett knökat fik med springande barn. För då är ju sannolikheten att jag – och valpen – kan njuta av vistelsen väldigt liten.
Miljöträning för min valp – första passen kan se ut så här!
Det kanske känns svårt att svara på, så jag ska dela med mig av exakt hur jag gör med min valp nu. Och så får du se om du kan använda dig av det på något sätt! Men tänk på att din hund och min hund inte är samma, så du behöver alltid vara inkännande och anpassa.
Det första jag gör är att sitta i trädgården. Jag tar med mig en kopp kaffe och en bok. Nu är det vår, men om det var kallare hade jag tagit med mig en filt. Gun har koppel på sig och jag ser till att det inte finns så mycket kul att göra inom den radien hon kan nå.
Sedan kastar jag ut en näve godis på marken som hon får leta efter. Hon får nosa och leta i sin takt. Jag håller mig helt lugn. Och så belönar jag när hon också gör lugna grejer, till exempel:
- Slickar sig om munnen
- Sätter sig ner
- Blinkar
- Gäspar
- Lägger sig ner
- Lägger sig och vilar ner höften
Då kommer en lugn belöning. Jag använder torkad oxlever för det är gott men tar också bra tid att tugga, och tuggande verkar lugnande för hundar.
Hur fortsätter man då?
Nästa pass tar jag med mig filten på promenad! Och så sätter jag mig på en bänk och gör samma sak, helt enkelt.
Visst finns det hundar som slappnar av helt självmant utan krångel var som helst… Men om du inte har en sådan hund så föreslår jag att du tränar på det! Svårare än så är det inte: tränar man inte så blir man inte heller bättre.
Ha en underbar dag! Och lämna gärna en kommentar om du har tankar om miljöträning (eller något annat för den delen). Jag blir så glad då!