Koppelträning, det vill säga att hunden kan gå fint i koppel, är väldigt skönt när det lyckas. Alla vill väl slippa dragande, ryckande och allmän känsla av att hunden är ”okontaktbar”! För vi spenderar ju så mycket av vår tid med hunden just på promenaden och det blir så tråkigt när det inte funkar. I detta inlägget kommer jag att dela med mig av:
- Varför drar hunden – egentligen?
- Hur du skapar en strategi för er koppelträning
- Skillnaden på att träna en valp mot en vuxen hund som redan lärt sig att dra
- Vanliga övningar och tips och vad jag tycker om dem
- Utrustning
- Och steg för steg-instruktioner i hur du kommer igång med riktigt effektiv och kul koppelträning
Det finns massor av sätt att träna på koppelgående! Här kommer ett långt inlägg med massa tips, tankar om de olika metoderna som finns, och så delar jag med mig av övningar för bra följsamhet i koppel!
Varför drar hunden?
Detta kanske låter helt konstigt – men hunden drar för att den kommer framåt då. Punkt. Den blir faktiskt belönad när det spänner i kopplet.
Genom att gå fint i kopplet kommer hunden långsammare fram till sina grejer. Hur vänder vi det då? Jag kommer till det. Men nu behöver du bara förstå att om din hund kommer framåt av att dra så kommer det att fortsätta eftersom att din hund VILL framåt. När den drar får den som den vill.
Låt oss inte glömma att hundar behöver sina promenader. Du kan inte sluta med dem. Men, du kan göra dem trevliga för både dig och din hund.
Det blir ju lätt en ond cirkel. Man tycker att det är jobbigt att hunden drar, så man går inte ut lika ofta eller länge. Och då drar hunden ännu mer när man väl är ute, eftersom den har så mycket att ”ta igen”. Tro mig, jag har varit där.
Målbild för koppelträning
Hur vill du att promenaden ska se ut i drömvärlden? Det kanske är lite svårt att svara på, men jag delar med mig av min egen målbild för min hund Gun så kanske det kan inspirera.
- Jag vill att Gun ska ha en tydlig uppfattning om att drag är tråkigt. Och att slakt koppel är KUL!
- Hon vill självmant söka kontakt med mig men inte så mycket att hon slutar nosa och gå sin promenad
- Vill att hon gör sina behov och blir rastad men utan att tycka att jag är överflödig. Jag vill att hon ser mig som en tillgång!
Så, jag började koppelträna Gun när hon var liten. Då hade jag långt koppel på (3 meter) och berömde och belönade när hon sökte kontakt med mig självmant. Här är hela det inlägget!
Jag har också tränat min tidigare hund, en mops som trodde han var Husky… Skämt åsido, från dag 1 betydde halsband/sele och koppel att man skulle full fart framåt! Jag kämpade så himla mycket med honom. Allt man kan testa, testade jag. Till slut hittade jag strategier.
Bland annat att ha just ett mål med vad jag skulle belöna. Spontan kontakt var en sak. Det innebär att jag, så fort han tittade på mig utan att jag hade sagt åt honom att göra det, så sa jag ”japp” och kastade en godis till honom. Samma när kopplet var slakt. Det var inte många tillfällen i början, men de blev fler och fler.
Koppelträning för valp vs vuxen hund
Att träna just en liten valp kan det ibland vara en fördel, men måste inte vara. Som sagt: även min wannabe-slädhund lärde sig. Jag har tränat 12-åriga hundar som dragit hela livet till att gå fint i kopplet. Envishet krävs, men delvis handlar det faktiskt om att veta HUR man vill att det ska se ut (alltså målbild) och sedan att undersöka vilka övningar och strategier som tar en dit.
Så: sätt dig ner och tänk efter. Hur ser din målbild för koppelträning ut? Vad vill du att din hund ska göra när ni går ut på promenad? Det är enklare att tänka på beteenden du vill se, snarare än tvärtom. Såhär: ”sluta dra” är mer diffust än ”när kopplet är slakt får man gå framåt”. Hajar du? Gör en målbild!
Alltså: vad ska du belöna? Här är några exempel på saker som kan vara värda att belöna genom att slänga en godis till vovve:
- Att hunden går med slakt koppel (det vill säga INTE drar, för det vill vi ju inte. Så varför belönar du inte att hunden inte drar? Börja med det nu)
- Att hunden tittar på dig (om så bara för en sekund)
- Att hunden ser en annan hund eller människa utan att dra dit (eller skälla, eller vad din hund brukar göra som du inte älskar)
Belöna gärna bakom dig och gärna på vänster sida. Dels för att kompensera tanken på FRAMÅT så mycket, och dels för att du vill ha hunden på en och samma sida – vänster är lättast om man brukar gå längst vägar (för då hamnar hunden innerst mot vägkanten).
Missa inte min instagram där jag ger massa små övningar och tips varje vecka!
Sluta dra i kopplet! Beprövade tips:
Här är några klassiska övningar och mina åsikter om dem:
”Godis”: ja, jag hör detta ofta. Att man ”provat med godis men det hjälper inte”. Då undrar jag: vad har du godiset till? Alltså, om du lockar och försöker bara släpa med hunden med hjälp av godis så tror jag på dig, att det inte hjälper. För det är skillnad på muta och belöning. Du vill ge godis när hunden gör rätt (går med slakt koppel) – inte när den drar. Även om din tanke är god: ”om jag visar godis så slutar min hund kanske dra”, så är det förmodligen inte vad din hund tänker. Så. Vad ska du ha godisen till? Använd gärna godis (herregud klart du ska!) men bestäm vad det är som hunden ska göra för att få en godis!
Stanna när hunden drar: Upplever detta som otroligt frustrerande. Både för hunden och den som håller i kopplet. Visst, det fungerar om man är duktig på timing och kan få hunden att FAKTISKT koppla ihop att det är själva draget som gör att du stannar. Är du helt säker på att din hund förstår det? Plus att promenaden tar 100 år för 100 meter och vem har tålamod att hålla på så vecka in och vecka ut? Inte jag.
Vänd när hunden drar: samma som ovan, fast kanske snäppet mer effektivt. Tycker att både denna och att stanna är bra som påminnelse, inte att hålla på med hela promenaden.
Rycka i kopplet: har aldrig sett att det funkat på en hund som inte haft enormt mycket annan träning i att gå fint. Men på en valp eller en hund som aldrig tränat anser jag att det dels inte berättar för hunden VAD den ska göra. Och dels är det även här svårt med timing. Förstår hunden att det var draget som gjorde att du ryckte? Eller kopplar den kanske bara dig som person med obehaget av rycket? Är du villig att chansa?
Utrustning för koppelträning:
Det finns även otroligt många verktyg som utlovar snabba resultat. Vissa funkar, andra inte. Här är mina tankar om några av de vanligaste:
Strypkoppel och antidrag-sele har samma mål: om hunden får ont så slutar den dra. Hur många det fungerar på? Jag har ärligt talat inte sett några. De flesta hundar kanske slutar en stund men sen inser de att det onda är priset de betalar för att komma framåt. Så de drar ändå. Det finns säkert hundar där det fungerat men innan du tänker att det är värt ett försök: varför vill du att din hund ska gå fint? För att det gör ont annars? Eller för att det är nice att gå med dig, som är trevlig och tydlig?
Flexikoppel: kom du ihåg vad jag skrev alldeles nyss om själv principen ”det spänner i halsbandet när jag kommer framåt”? För det är vad ett flexikoppel gör, konstant. Alltid ett drag i halsbandet. OM du ska använda detta, ha det som ett komplement till dina ”gå fint”-promenader och använd sele. Att försöka lära hunden att gå fint i ett flexikoppel med halsband på är extremt svårt.
Frontknäppt sele: detta har blivit väldigt populärt det senaste. Tanken är att hunden, när den drar till i kopplet, inte kommer framåt utan snarare vänds tillbaka mot en. Detta har jag hyfsat bra erfarenheter av OM personen som håller kopplet har som mål att inte behöva göra så att hunden far bakåt. Man behöver komma vidare. Men visst, som tillfällig lösning för att få liiiite mer kontakt än 0 på promenaden fungerar det.
Risken för felbelastning finns även när hunden är knäppt i främre spännet, så ha inte detta som permanent lösning på problemet!
Olika koppel för olika saker
Jag tycker att det finns en poäng i att ha olika utrustningar när man tränar detta. En som betyder ”skit samma, gör vad du vill” och en som betyder ”nu går vi fint”. Det kan till exempel vara sele och långlina som alternativ för whatever – och halsband och vanligt läderkoppel som alternativ för gå fint. För nu kommer mitt absolut bästa tips, det som gjort den största skillnaden för mig när jag tränat detta:
Träna inte hela tiden!
Det finns en anledning att hundar går bättre i slutet av promenaden. Din hund kanske inte går fint i koppel på slutet – men sannolikheten har ökat, eller hur?
Ta in små övningar på promenaden. Du behöver inte träna hela rundan! Jag vet hur det är. Man tänker att ”nu ska jag ta tag i detta med koppeldragandet” från en dag till en annan. Och så krigar man på i några dagar och surnar sedan då både en själv och hunden tycker det är skittråkigt… Jag har varit där. Men: good news. Man måste inte träna hela rundan. Såhär: drar hunden konstant idag? Okej, då har du inget att förlora på att träna EN minut i slutet av promenaden och låta hunden bete sig som vanligt resterande del.
Såhär gör du koppelträning:
- Välj utrustning som ska betyda ”nu går vi fint tillsammans” (gärna sele och längre koppel!) och en ANNAN som betyder ”gå som du vill” (dvs drar och beter sig)
- Börja promenaderna med ”gå som du vill”-grejerna. Skulle din hund ta kontakt med dig så säger du BRA och ger en godis som du kastar bakåt. Kom ihåg: hunden vill framåt. Väg upp det genom att belöna bakåt.
- Har du möjlighet att göra någon liten kontaktövning? Kör hårt! Ett godissök för att trötta ut extra? Kör bara kör! Kasta ut en näve frukost eller middag i gräset och skrolla mobilen. Sen ner med mobilen i fickan när ni går igen, du ville ju att ni skulle gå tillsammans!
- När du känner att ni snart är hemma och hunden är trött så tar du på ”gå fint”-utrustningen. Direkt nu ska du belöna. Och sen kan du köra kontaktövning och gå framåt. Denna brukar jag köra. Drar hunden så stannar du och inväntar kontakt. OBS! Det är viktigt att du gått såpass länge att du vet att din hund är kissad, bajsad och trött i benen. Och du kan göra detta de sista 5 metrarna innan hemma. Okej? Det är inte svårt och det värsta som kan hända är att ni har samma situation som innan du läste detta. Inget värre i alla fall, så värt att försöka!
- Sen ökar du avståndet hem successivt bara. Så.
Och ja, du kan självklart ha samma utrustning jämt men bara börja tänka i dessa banor – det funkar också. Det tar kanske lite längre tid, men hundar upprepar gärna beteenden som lönar sig. Så känns det jobbigt att lägga pengar på utrustning så gör för all del inte det!
GRATIS LATHUND för koppelträningen hittar du här!
När det blir svårare
Du kommer att komma till platser där det är svårare än hemma. Men det viktigaste nu är väl ändå att era dagliga promenader fungerar? Få du in riktigt bra känsla kring gå fint-utrustningen och övar övar övar på att gå fint i den, så kommer det förhoppningsvis vara lättare på andra ställen.
Det kan inte bli sämre – eller hur? Annars skulle du inte läst ända hit. Jag vet hur jobbigt det känns att ha en hund som drar. Och du är inte ensam! Men träna lite åt gången, en bit av en promenad då och då som blir härlig. Så kommer det bli bättre. Okej? Jag hejar på dig!
Hör gärna av dig om du gillade detta – antingen här nere i kommentarerna eller på min insta kanske Jag hade blivit så glad att få höra det. Lycka till med er koppelträning!
/Lilly
Mer om koppelträning och annat promenadrelaterat:
Förebygg koppeldrag hos valpen
Bästa tipsen för koppelträning – video
Hundmöten – från skall till ball
Så bra tips! Har en kooikervalp på 4 månader hemma som jag måste börja träna med. I början tänkte jag att ”ja ja, hon är så liten, det är därför hon drar”. Men nu har jag ju fattat att en hund måste lära sig att gå i koppel, det är inte nåt som är naturligt för dom ju! 🙂
Tack Emelia ❤️ 4 månader är pyttelitet så ni har mycket tid att träna! Jag tror jag gjorde ett ”förebygg koppeldrag”-inlägg typ när Gun var lika gammal, det kanske kan vara något för er?
Måste man skvaller träna hela deras liv när man väl ha börjat. Känns som att våran hund har glömt bort eller så slutade jag för tidigt snarare det kanske.
Vi har oxå problem med att våran hund börjar dra direkt när vi öppnar grinden och ska ner för trappan. Vad ska vi göra åt det?
nej, det tycker jag inte. men man får vara lite noga och inkännande 🙂
Kloka råd, det finns så galet många inpräntade metoder för koppeldrag men de flesta funkar sällan.
Dina teorier är kloka.
Jag står själv i dagsläget med en enormt dragande hund, tog hem honom från ett annat land då han var i nöd. Han är runt 2 år, haft honom i snart 8 månader, han påminner om en ”scandinavian hound” det är troligtvis mest fågelraser. Massa jakt, energi och drifter.
Han hade aldrig haft ett koppel på sig när han kom och det första han gjorde var att dra som den värsta oxen i kopplet.
Det har blivit bättre men är verkligen inte i hamn än, han behöver mer motion och stimulans än många av mina tidigare hundar. Dvs mkt promenader bla blir det, men är dom roliga? Nej för det finns nog inget jobbigare än en stark hund dom drar, sen har jag ytterligare hund så det är inte bara han att ta hänsyn på promenaderna.
Många hundar slutar dra om dom gjort av med energi, det gör inte denna hund. Tycker inte alls han blir bättre på promenaderna av extra jobb några dagar. Han får dra i dragsele och dra med cykel så får utlopp för sitt dragbehov.
Tyvärr så känner man nästan att man knappt vill gå 30 minuter med en sådan här draghund, men han behöver gå minst ett par timmar per dag plus annat.
Wgw sele har noll effekt, drar lika mkt med den.
Många promenader slutar i att man är helt slut och irriterad, det är hemskt för både honom och mig.
Försöker belöna slakt koppel och kontakt i massor, det händer sällan dock på just promenaden. Försöker belöna det massor på ställen där ingen störning finns, men det är svårt avancera det till promenaden.
Man bara önskade hitta ett sätt där det kunde gå lite fortare få ordning på det så vi kunde orka gå dessa promenader varje dag utan irritation och uppgivenhet.. hunden behöver ju gå trots hans dragbekymmer..
Ja det är inte lätt alla ggr, hållit på med hund länge, tränat massor och tävlat lite, men i detta med honom känner jag mig som den största nybörjaren 😅
Nåväl det vart en novell om oss, men tyckte du hade kloka värderingar och råd i alla fall 👍🏻
Hej.. är just nu hundvakt åt en Brasiliansk terrier på 9 år som aldrig lärt sig gå fint i koppel. Har heller aldrig varit ensam så hur gör man med en så pass gammal hund? Fin och snäll inomhus. Intressant sida du har med fina tips!
Hej! Skulle börjat som om det var en valp 🙂 Alltså helt från noll. Prova att söka på ensamträning här på bloggen så hittar du inlägg om det!
Så kul och bra tips, blir pepp på att ha roligt tillsammans med min hund och inte bara slentriangå ?
Tack! Så himla härligt att kunna peppa ❤️ Heja er!
Jag har äntligen hittat någon som kör metoder som jag brukar köra, fast tips på hjälp och stöttning när inget funkar. Jag ska börja med dina koppelydnadstips idag.
Ha det bäst och tack för dina tips och råd!
Tack snälla! Hoppas det hjälper, vet hur trökigt det kan vara att traggla koppel!
Toppen tips, tack. Har tagit över en tik på snart 2 år som bara typ stått i kennel och varit i rasthagen. Första koppelpromenaden var vi båda i en stor knuta… Hon hade aldrig gått i vanligt koppel ute i tex skog. Hon har ett enormt spårsinne har vi upptäckt. Nu börjar jobbet med att få henne att gå utan att dra/spåra. Ska testa detta i eftermiddag. Mvh Camilla
Kul att du gillar! Oj, ja då är det mycket att jobba på förmodar jag. Spännande! Spår är ju rätt enkelt och kul att lägga själv och då kan man eventuellt undvika en del spårande på promenaden 🙂 Jag har skrivit om det här: https://www.hundtranarlilly.se/spar-inlarning-sa-har-gor-vi-video/
Tack för din kommentar och stort lycka till med träningen!
Tack för dina bra råd. har en 10 månaders Löwchen kille som drar väldigt mycket och nästan är okontaktbar när vi är ute på promenad. Inte ens köttbullar är tillräckligt intressant för att få hans uppmärksamhet.
Ibland kan han dock intressera sig för kopplet ock vill bära det i munnen, vilket jag inser inte är jättebra men just då drar han inte iaf. Ska verkligen testa korta pass med att gå fint.
Tack för dina råd och lite hopp tänds.
Hej Eva! Tack för din kommentar, vad kul att det känns hoppfullt <3 Vet att det är sååååå segt att träna dragig hund så lider med dig 😉
Jag kommer att ha onlinekurs i detta i februari så det kanske kan vara något om du vill ha ännu mer tips och steg för steg-tänk!
Ha en fin dag <3
Tack Lilly för dina tips! Nu finns det hopp för oss och Lagotto-Bea som är 8 månader och tror att jag är en släde som ska dras. Haha!
Härligt! Eller, inte att Bea tror du är en släde då 😉 Spana gärna in min onlinekurs i koppelträning och hundmöten om du vill ha ett helt sammanhängande steg för steg-program <3
Jag har en kromfohrländertik 5 mån och drag i koplet har jag rätt bra koll på men däremot att hon stannar heela tiden för att nosa och då är det ju jag som drar för att komma framåt. Vad gör man åt det.
Din site är väldigt bra. Gillar ditt språk ?
Bernhard
Hej Bernhard och tack för din snälla kommentar! Jag brukar ”smita” om jag tycker det blir för tråkigt! Förutsätter att hon får nosa mycket ändå nu, för det måste de ju 🙂 Men jag brukar försöka tänka att jag ska vara mer olydig än min hund haha
Tack för allt du skriver!
Så lätt att läsa och ta till sej!
Jag ska träna båda mina små hundar: Willie 6,7 kg och Licia 5,2 kg
Åh, tack Karin! Vilken härlig kommentar <3 Heja er!
Hej Lilly! Hittade din sida om koppelträning. Jättebra!
Har en jaktlabrador på 2 år som nosar, kissar och drar I kopplet. Vi har hållit på i 3 dagar att träna gå fint kortare sträckor istället för att kräva det hela tiden.
Jag märkte direkt att han blev lugnare när han FICK nosa på ”rastplatser” och han håller sig i kopplets längd utan att dra. Han fryser inte heller fast på speciellt intressanta fläckar utan kan gå vidare efter lite uppmuntran. Vi har mycket trevligare promenader och att gå fint kortare sträckor på trottoarer och gångvägar accepterar han och är duktig på.
Stort tack!
Hej Anki! Gud vad fint att läsa din kommentar <3 Blir så glad för dig och din hunds skull! Heja er <3
Du skriver på näst sista punkten, när ”gå fint kopplet sätts på” , att man ska belöna direkt… Jag förstår inte vad du menar riktigt där, ska jag belöna precis när halsbandet sätts på?
Därefter ska jag göra kontaktövningar….
Efter det belöna när kopplet är slakt…
Förklara tydligare tack. (denna punkten är ju den viktigaste)
Hej!
Tänkte just skicka ett mejl till dig via en länk i ett inlägg (https://www.hundtranarlilly.se/koppeltraning-lar-hunden-att-ga-fint-i-kopplet-och-sluta-dra/) men länken gick till felsida, och jag hittade ingen kontaktadress på sidan. Så nu blev det en kommentar om det, så du vet det bara – och vill lägga till en mejladress nånstans 🙂 Det var inte det jag skulle mejla om dock, skulle skicka lite hejarop och säga tack för bra info och inlägg. Jag har en liten tollare som jag måste få ordning på koppelgång med, och får så bra input från dina kanaler. Så tack! Nu ska vi ge oss ut och träna lite (mer jag än hon tror jag ibland :))
Hilsen,
Lisa
Alltså, hela din blogg är en sån guldgruva! Väntar på valp som kommer om ca 6 v, har fått så många bra tips och tankar. Tack!
Tack för bra tips! Ska ut direkt och träna min Frasse 7 mån.
Han drar i kopplet så jag blir tokig!
Åh, bästa tipsen som jag någonsin har läst om att gå fint i koppel och då har jag ändå leeeeetat!! Jag har en 10 månader gammal staffe som drar som om hennes sista stund på jorden vore kommen. MEN hon går oftast fint den sista biten så detta ska jag prova!
Hej! Tack för dessa tips. Jag adopterade en Staffe/amstaff på tre år för drygt en månad sedan och ja… vi har en hel del att jobba med. Tack och lov drar hon inte som en galning längre, men jag börjar känna en viss hopplöshet.
Jag fortsätter att jobba med mitt tålamod och med dina tips. Det med att stanna har jag märkt att det funkar hyfsat bra och att träna korta stunder. Har börjat prova med olika koppel, sista promenaden för dagen tar jag numera alltid i kort koppel.
Du får gärna länka mig vidare till tips om hundmöten för här har jag massor att jobba med. Tack och lov, hon skäller inte, men jösses vad hon drar och stressar upp sig…
Hej Susanne! Här har du hundmötesinlägget: https://www.hundtranarlilly.se/hundmoten-min-hund-skaller-pa-motande-hundar/
Och här är ett om skvallerträning:https://www.hundtranarlilly.se/skvallertraning-101/
Följ gärna min instagram också, där delar jag många sådana tips i perioder. Om du scrollar bak till augusti så finns det en hel del 🙂 Det hittar du på https://www.instagram.com/hundtranarlilly
❤️
Hej Lilly. Vi har två dvärgschnauzrar 2år och 6år. Problemet som vi har är att 2åringen drar mycket och triggar den andra hunden att bete sig på samma sätt samt att den vaktar oss och skäller mycket. När vi är inne är dom som lamm och beter sig kanonbra, men får vi hem gäster så kommer vaktinstinkten fram igen och vi får hela tiden passa dom så det inte händer något. Den unga hunden har vi som fodervärd och 6åringen har vi haft som foder-
hund och är vår nu. Vi har nu tre problem att dom. 1 gå i koppel utan att dra. 2 inte skäll efter att vi sagt till, 3 att vi kan lita på dom. Frågan är hur vi lyckas med denna träning.
Hej Björn! Åh, dvärgschnauzer är ju superroliga men inte helt enkla haha! Vet inte var du bor men jag skulle tipsa om att ta lektioner hos en H-märkt hundinstruktör. Sveriges hundföretagare har ett bra sökverktyg här: https://hitta.sverigeshundforetagare.se/
Hej! Vet inte om du fortfarande läser kommentarer här men jag tycker jättemycket om detta inlägget. Det sänker liksom kraven att ta den sista stunden på rundan att koppelträna! Men menar du att halsband och vanligt lite längre koppel är bäst för finträningen och att man lixom byter sista stunden på rundan och använder typ sele och flexikoppel till ”whatever”/rast-delen?
Hej! Tack, vad kul att du gillar <3 Ja exakt, en utrustning för att träna och en för whatever!
Hej har en schäfer som är 7 månader och ruskigt framåt och sökande under promenaden, ska testa dina råd och återkommer om en månad med hur det gått. tycker dina råd med belöningen känns bra, har testat stanna och vända men det är konstant vändande under en promenad.
spännande! hejar på er!
Hej. Läste din artikel i eftermiddags. Vår labradorhanne 4,5 år har varit bedrövlig med att dra sista tiden. Troligen uppe i varv pga löptik i närheten,.men drar en hel del även i vanliga fall. Nu är det ju ännu jobbigare pga halkan. Jag har provat olika metoder men det går inte så bra. Promenaderna blir inte roliga. Följde ditt råd o var o köpte en sele med fäste fram och ÄNTLIGEN en promenad utan drag och utan risk att bli omkulldragen. Bra början. Ska fortsätta följa dina råd som känns sunda och jordnära. Tack. / Britt-Inger K. Nisses matte.
Hej Britt-Inger och Nisse! Vad fint att ni hittat hit 🙂 Hoppas att det snart ska bli bättre för er! Kan även tipsa om min föreläsning den 11 april om samarbete på promenaden, den tror jag att ni skulle gilla: https://boon.tv/lilly/412ca988-c074-486f-a4a8-e09cae03e05a
Jag har en hund som inte tycker godis är så värst spännande (tro mig, testat allt: köpe, torkad lunga, lever, köttbullar, korv, viltkött etc). Hon äter det ibland när hon får beröm, men långt ifrån alltid. Har alltid varit så, även med mat. Även försökt ha med rolig leksak ut på promenaden, men är skoj att ta fram kanske tre ggr.
Därför blir det svårt med skvallerträning vid ex hundmöten, för är något intressant så kan jag stå med oxfilé framför nosen och hon dissar det. Hur kan man göra då?
man tränar på ett sätlle som är plättlätt för hunden, med något den gillar. vad det än är. börja INTE i hundmötena alltså, utan på betydligt lättare platser 🙂
Hej! Jag har en husky på 2år som jag försöker lära skillnaden på vanlig promenad och när den ska dra. Då använder jag ju 2 olika selar självklart. Jag ska prova dina tips, men det kommer bli en utmaning! Har du några extra tips när det kommer just till draghund?
vad kul att du har husky! jag har ingen jättestor erfarenhet av det tyvärr men skulle säga att du får vara extra noga med när du tränar vad och träna koppelvettet i otroligt korta pass i början 🙂
Hej! Läser din blogg som en stöd/uppslagsbok nu under valptiden. Väldigt bra med alla små videosnuttar utöver den skrivna texten. Tillsammans blir det så tydligt!
Jag hittar massor med info om att träna på att inte dra i kopplet på allamöjliga sidor. Jag hittar däremot väldigt lite eller inget om en valp som bara vill gå och gömma sig och ser alldeles ynklig ut så snart halsbandet är på. Om han hade fått hade han sovit i sin bädd tills vi tagit av honom halsbandet. Han vill helst inte röra sig alls och jag vet inte riktigt hur jag ska få honom att åtminstone tycka att det är okej och att vilja rör sig framåt. Jag kan inte säga att jag uppfattat att han blivit skrämd när halsbandet varit på, men kanske är det ändå så bara att jag inte uppnärksammat/förstått det. Han är en Jack Russel på 11 vecko och utöver detta och en stor lust att bita i hela familjens tår fungerar allt annat väldigt bra.
Hej. Har en golden på 8 månader som drar…. I skogen har vi sele och flexkoppel 5 meter och när vi försöker gå fint halvstryp och koppel. Han har ingen kontakt med mig under promenaderna, utan det är sträckt koppel och full fart framåt med nosen i backen. Han är stark och jag orkar nästan inte hålla honom längre vilket gör att promenader på vägar och trottoarer går bort. Gjorde nog fel i början när han var en liten ulltuss 🥰 och fick gå som han själv ville
Pingback: Vandra med hund: Intervju med Hundtränar-Lilly – Outdoor Wilda
Tack för många bra tips här på sidan och för en bra livsändning idag.
Jag är verkligen taggad att fortsätta träna med Abbe, en staffe på 1 år, så att vi får trevliga promenader tillsammans framöver.
heja er!
Tack för bra tips. Har precis börjat metoden att endast en del av promenaden är träning, resten får gå som det går. Men jag upplever att min hund (collie, 4 mån) är mer villig för träning i början av promenaden, för att sedan mot slutet gå som hon själv vill. Tror du det spelar stor roll om koppelträningen sker när hunden är pigg eller trött.
Jag tänker att det är lättast och bäst att träna när hunden är mest mottaglig för det – så om det är i början av promenad gör ni helt rätt i att träna då 🙂
Hej
Vår Welsh Springer Spaniel (hane) är nu 7 månader. Han drar väldigt mycket och är mer intresserad av att nosa på allt när vi går promenader (vi bor på landet). Inomhus när vi tränar kontaktövningar och koppelgående är han exemplarisk men så fort vi kommer ut är det som att jag inte finns längre. Nu kan jag förstå att det är mycket hormoner som rusar i kroppen på honom och att alla lukter är mer intressant. Han är också väldigt dragig när vi möter andra hundar och människor, han vill springa fram till alla (lyssnar då inte alls på mina försök till att få honom att lyssna) och det är inte kul. Jag har försökt med dina tips om att säga ”jepp” innan han drar och ibland funkar det men oftast så lyssnar han inte. Har du något tips hur jag ska fortsätta träna utomhus?
/Monica
du kanske kan börja utomhus där det är enklare än promenad? till exempel på asfalt. låt honom nosa någon minut och starta upp träningen sen! och stå still i början, det är lättare än att göra det i rörelse 🙂
Jag har precvis hittat hit och oj! vad glad jag blir av att läsa dina kloka tankar. Min Scooby fyller snart 1 år och är en 34 kg tung Schäfer/Rottweiler/St Bernhard-blanding. Vi har fin kontakt men när vi är ute och går är det, precis som du skriver, dra-dra-dra! Jag känner mig helt oduglig som förare och känner emellanåt för att ge upp och lämna bort honom eftersom jag aldrig kommer ha så mkt tid att lägga på honom som jag borde. Det känns inte kul. Om dagarna är han på dagis och där funkar han väldigt bra med de andra hundarna. Vi bor ute på landet så på våra rundor träffar vi nästan aldrig någon och om vi skulle se en stackars människa komma gående längs vägen långt bort då skäller han och drar som den värsta vilde. DET vill jag förändra. Dina tankar om ett steg i taget ger mig lite mer hopp om att kanske klara av detta. Jag är också ny hundägare och känner ibland att jag tagit mig vatten över huvudet. Jag älskar honom av hela mitt hjärta och vill verkligen att det ska gå bra.
Tack för bra tips! Har en Pudelkille på ett år som vi varit lite slappa med koppelträningen på, men nu har jag börjat träna lite mer och jag märker att han börjar förstå att han inte ska dra. Vi har också en Havanais flicka och problemet med henne är att hon helst går bakom mig! Försöker visa att jag vill ha henne bredvid/framför mig men det går inget vidare, tips? Hon vill gärna gå ut till höger om mig också, tänker att hon kanske känner sig trängd att gå mellan vägkanten och mig så jag försöker gå längre ut och ge henne mer plats men tycker inte att det gör någon skillnad.
Kan tillägga att hon ofta söker kontakt och inte drar i kopplet annat än när hon blir stressad. Promenaderna med båda samtidigt blir ganska jobbiga med en som dra och en som försöker gå bakom mig….
Mvh Madde
Hej!
Vi har slarvat med koppelträning med vår blandras som snart är ett år, och sett mellan fingrarna med att han drar. Nu har jag gått sjukskriven efter att ha brutit fotleden, och under hela den tiden har min man fått lov att ta alla hundpromenaderna. Nu när jag lite försiktigt ska försöka gå med hunden igen så går det knappt eftersom jag får så ont direkt när jag måste spjärna emot mot hans dragande. Han väger 27 kg och kastar sig framåt när han hittar nåt spännande, och även om han älskar mat och godis inomhus är han totalt ointresserad av det ute. Då vill han bara nosa och upptäcka, och glömmer bort att han har en matte eller husse. Hur gör man då?
Provar jag att bara stanna upp och vänta på att han ska söka kontakt kan det ta flera minuter innan han kommer på att det står någon i andra änden av kopplet. De få gånger han verkligen stannar upp och tar emot belöningen så kastar han sig framåt när vi fortsätter gå, som om han ska ta igen det där dragandet han missade.
Han verkar inte alls förstå sambandet mellan slakt koppel/kontakt och belöning, och jag gissar att det beror på att han oftast är helt ointresserad av godiset och därför inte heller ser mönstret. Jag har provat olika godis, sånt han normalt är jätteintresserad av, men utomhus är det som om han inte har tid med godis.
Jag klarar bara att gå väldigt korta promenader med honom nu på grund av smärtan och begränsad rörlighet i foten & fotleden, så det blir ju extra svårt därför. Har du några goda råd att ge?
Pingback: EN LANTIS I STAN • HUNDTRÄNAR-LILLY
Tack för bra tips.
Jag har gjort så att jag stoppar när min hund drar. Ja det har varit jättefrustrande men det har funkat och han går så mycket bättre nu än när vi fick honom (två år gammal omplacering). Han drar dock fortfarande och jag kommer öva mer kontakt så att han börjar tycka jag är mer kul när vi är ute.
Tänk att detta inlägg har hjälpt hundar och hundägare i fyra år! Bra där! 🙂
Vi har just tagit emot en omplaceringshund. Han togs in från Turkiets gator som liten valp, bodde på en gård (pytteliten dog sanctuary) där i några månader och kom sedan till Sverige runt halvåret där han bodde i sitt jourhem innan han kom till oss. Han är samarbetsvillig och glad! En härlig hund. Men han väger 30 kg och är sprallig ettåring, och fokus i det svenska hemmet har inte varit på vardagslydnad utan att anpassa till svenska förhållanden (att bo inomhus med hundar, katter och barn, gå skapligt i koppel osv.) i första hand. De har gjort ett fantastiskt jobb! Nu behöver vi lägga grunden för kommandon och sådant.
Det känns så himla skönt att du säger det vi känner: att i början av promenaden behöver energin komma ut. Det är ingen idé att försöka träna eller bråka då. Jag pallar inte att bli frustrerad och arg för att han drar, när jag egentligen kan släppa omvärldens förväntningar och tycka det är helt okej. Bättre att första tio minuterna får vara vad de är, att han får gå på långt koppel och göra sin grej så länge han inte drar mot folk och hundar (vill hälsa, gör inga utfall). Det tar aldrig lång tid innan han sprallat av sig och börjar ta kontakt spontant, lufsar bredvid med slakt koppel och ger mängder av tillfällen till belöning. Tänker att det är skitbra att hela 2/3 av kissrundorna blir ”gå-hyfsat-fint:iga” och att hela promenaden är positiv och glad. Strunt samma då att den första tredjedelen blir lite hejsanhoppsan.
Vilket jättebra inlägg och jag är så glad att jag hittade hit! De flesta i min omgivning har haft hund tidigare och min english shepard blandis är min första. Jag adopterade honom på en resa i Spanien, då var han drygt 1 år gammal och träningsfokus låg på att inte rusa ut genom dörren så fort den öppnades, samt att visa att andra stora hundar är okej. Han är numera en glad och självsäker hund men som har börjat våga testa gränser lite och drar i kopplet. Vare sig kopplet är 1,5m eller 15m spårlina så går han så långt ut det bara går. Och jag förstår, vi har inte tränat gå fint i koppel eftersom annat har legat i fokus. Nå, de i min omgivning som har/har haft hund pratar alltid om att sele är det sämsta för koppelträning och har från dag ett förespråkat strypkoppel. Allt i min kropp säger nej, och jag har läst och läst men kan fortfarande inte motivera mig själv till att använda det. Jag förstår att det finns några bra historier och några dåliga. Personligen har jag dock letat vidare och fann till slut denna blogg och detta inlägg! Ja, det är så frustrerande med drag, men jag gillar idén med två olika uppsättningar och att göra lite åt gången på varje promenad. Tack för bra tips! Jag har en smart vovve som jag tror kommer fatta vinken till slut och utan obehagligt stryp 🙂
Pingback: 3 BÄSTA TIPSEN FÖR KOPPELTRÄNING • hundtränarlilly
Pingback: HUNDMÖTEN - om min hund skäller på mötande hundar! • hundtränarlilly