Eftersom jag vill att kommande valp ska hålla i helst 1000 år behöver jag ju bygga upp en bra kropp. Och med det menar jag att successivt grunda, inte tränaträna. Men! Jag har inte själv hundra koll på detta, så jag letade upp tidigare klasskompisen Karolina, som är canineopat, om just valpar och motion.
Karolina har Varbergs Hundhälsa och tränar lydnad, rallylydnad, spår, nosework med sina rottisar. Följ dem på facebook, vettja! Här! Vi gick tillsammans på UPH (jag hoppade dock av men hoppas på att återuppta studierna senare) och hon är nu utbildad till:
- Certifierad Canineopat
- Friskvårdskonsulent
- Diplomerad massageterapeut
- Djurvårdare med D9-cert, utökad kompetens.
Otroligt sjysst av henne att svara på mina frågor ju!
Hur tänker du kring motion av valp rent allmänt?
”Valpar behöver få röra på sig, både för att utvecklas fysiskt och mentalt. Motionen ska dock brukas med en dos av sunt förnuft. Valpar ska inte tränas innan 1 års ålder!
Valpens första år
Första året växer valparna kraftigt och har många tillväxtperioder, under dessa perioder ska valparna motioneras försiktigt och undvika brutal lek.
Det som sker vid kraftiga tillväxtfaser är att senor och ligament slappnar av kring leden. Leden saknar då stabilitet och valpen kan skada sig.
Valparna ska bygga muskulatur i takt med att den växer, såpass att den håller ihop kroppen. Självklart ska valpen få leka av sig däremellan, antingen själv eller med hund i liknande storlek så inte leken blir för hårdhänt.”
Halsband eller sele?
”Både och. Det viktiga är rörelsefriheten och den åstadkommer man bäst om valpen får vara lös. Annars gäller att utrustningen ska sitta bra på hunden (mer om det lite längre ner).
Använd inte stryphalsband på valpen. Struphuvudet är ännu inte utvecklat och vid kraftigt tryck blir broskringarna intryckta och kommer inte svikta ut. Hunden blir trång i luftröret som följd.
Halti, nosgrimma, används många gånger då hunden drar. Jag avråder från det, då risken för skada är stor om den används fel. Tänk på att kraftiga ryck kan orsaka whiplash-skada
Sele är bra i många lägen, men för att störa bogens rörelseomfång så lite som möjligt, så är det viktigt att den sitter bra. En IDC-sele (H-sele) är inte att rekommendera då den sitter runt hundens överarmsben. Det blir samma effekt att sätta en rem över våra överarmar och sen försöka få fullt rörelseutslag framåt och bakåt. Med andra ord, det går inte.
Välj en Y-sele. Den ska sitta tajt i halsen, bröstbenet ska ta belastningen om hunden drar. Den ska alltså inte ligga direkt mot/på bogbladet, utan framför. Har ni en framknäppt sele så variera vilket håll linan ligger på.
Så, använd utrustning som passar er bäst, men se till att den sitter korrekt för att ge bästa rörelseomfång i leder men även för att minska belastning för muskulatur och skador i olika strukturer.”
Hur länge/långt kan man gå med en valp?
”Utvärdera valpen, verkar den trött så pusha inte på den. En valp som får gå lös har bättre möjlighet att anpassa tempot efter vad den orkar med. Beroende på storlek (chihuahua-valp kontra Mastiffvalp så är längden dum att sätta på alla)
Med en medelstor hund kan man börja runt 1km. Välj hellre lite kuperat underlag än plan asfalt. Utöka successivt med längd upp till 1 års ålder till ni är uppe i 4-5km. En växande unghund behöver inga långpromenader, utan endast muskelstyrka att hålla ihop sin kropp. Fys- och konditionsträning kommer efter 1 år.”
En växande unghund behöver inga långpromenader, utan endast muskelstyrka att hålla ihop sin kropp
Tips för att stärka valpens kropp utan att slita på den?
”Låt valpen få leka med dig, leksaker eller jämnstora hundkompisar. Lek stärker upp bra, både på växande och vuxna individer. Gå de dagliga promenaderna i underlag som gör att valpen får lyfta på tassarna så det inte enbart är plant underlag.
Kör lite bakdelskontroll vilket ökar valpens kroppskontroll och minimerar skaderisk. I övrigt behöver inte valparna tränas för att ha såpass styrka att de mår bra. Ovan nämnda aktiviteter stärker valpen såpass mycket som den behöver i den här fasen av livet.”
Vilda unghundar – hur ska man tänka? Hur kontrollerar man motionen så de får utlopp för energi utan att ha hög skaderisk?
”Det är frestande, när valparna är sjövilda, att gå ut en långpromenad eller gå ut och kasta pinnar eller bollar
Båda delarna ökar framtida förslitningsskador då belastningen på leder, senor och ligament blir för höga. Lek med valpen, gå promenaderna och resterande tid får man försöka dämpa energin med mental träning. Att ex spåra, göra godissök på gräsmatta, leka kurragömma, träna bakdelskontroll, kampa, börja simma med lek i fokus, kommer göra valpen trött mentalt. Det kommer även under kontrollerade former att gå åt fysisk energi och valpen blir mer nöjd.
Det är omöjligt att ge samma råd till alla, man får helt enkelt kolla vad det är för valp man har i storlek, tillväxt mm
Är det något jag starkt avråder ifrån på valp oavsett storlek så är det ryck i koppel/halsband, upprepad boll/pinnkastning, långpromenader, hårdhänt lek med större hundkompisar och tragglande av fotgående.”
Stort tack till Carolina för att hon svarade på en orolig blivande valpmattes frågor! Nu känner i alla fall jag mig mer lugn inför valpens ankomst. Har ni läsare några frågor eller funderingar så skriv gärna en kommentar!
Hörs imorgon <3