KOPPELTVÅNG 1 MARS TILL 20 AUGUSTI – men vad säger lagen?

Koppeltvång, säger vissa. Men vad gäller egentligen?

Lagen om extra uppsikt handlar om att mellan 1 mars och 20 augusti ska du ha såpass kontroll på din hund att det motsvarar kontrollen du har med koppel på.

KOPPELTVÅNG

Varför nu?

Nu börjar nämligen viltet få kids – och det får man inte störa! Du kan läsa mer på naturvårdsverkets sida.

Det är helt enkelt babyboom i naturen nu och då får man se till att ens hund inte skadar eller stör något annat djur. Naturvårdsverket:

”Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.”

Naturvårdsverket

Detta innebär, för dig som hundägare, att du behöver ha sådan kontroll på din hund att den omöjligt kan skada eller störa viltet. Behöver du koppel för det?

Koppeltvång – vad säger lagen?

Ord som ”koppeltvång” eller ”kopplingstvång” finns inte med i lagen över extra tillsyn. Så nej, du kommer inte att bli bötfälld om du inte har den där linan på. Strikt hundägaransvar gäller året om. Du som ägare har alltid ansvar att ha koll på din hund och under denna period extra mycket så. Och om din hund sticker så finns faktiskt till och med rätten att få skjuta den. Du ska ha kontroll som motsvarar ett koppel. Såhär uttrycker naturvårdsverket det:

koppeltvång

Så… har du 100% inkallning? Följsamhet? Eller en hund som faktiskt inte är intresserad av vilt (otroligt ovanligt)? Om inte – koppel på!

Vissa undantag finns:

  • För jakthundar. ”Vid tillåten jakt eller jaktträning under särskilda tider som anges i 16 § jaktförordningen”
  • Polishundar, brukshundar, vakthundar: ”i vissa fall – länsstyrelsen kan också inskränka på möjligheterna att använda jakthundar”
  • ”För att kunna ägna sig åt person-, viltspårning, apportträning eller annan träning av hund på annans mark, anser Naturvårdsverket att markägarens eller jakträttshavarens tillstånd krävs. ”

Det är din skyldighet att ha koll på detta, så vill du läsa direkt från naturvårdsverkets sida finns den HÄR. För att vara på den säkra sidan: koppla din hund!

Det finns regler om faktiskt koppeltvång på vissa ställen, så som nationalparker och genom regionala beslut. Så kontakta din kommun om du är osäker!


Relaterad läsning:

3 tips för inkallning

”Den ultimata inkallningen är den som inte behövs”

1 Comment

  1. Pingback: INKALLNING - lär hunden att komma när du ropar • hundtränarlilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.