Snabba tassar mot golvet, en svans välter nästan julgranen. En julskinka på gränsen till att vara för nära kanten på diskbänken. Dörrklockor, tomtar och barn som springer ifatt. Julen kan vara lite påfrestande för hunden.
Välkommen till min guide om hur du får en:
STRESSFRI JUL
Det du ska börja med är att tänka på hur det är nu, med de här sakerna:
- Hur brukar din hund ta emot gäster?
- Har din hund en ovana att stjäla mat som lämnats framme?
- Hur mycket motion brukar din hund behöva för att må bra?
- Har din hund lätt eller svårt för att slappna av när ni har folk hos er?
- Hur lätt har din hund att slappna av när ni är hos andra?
Ok, har du det i huvudet? Bra. För nästan alla de här grejerna hör julen till. I olika hög grad såklart, men ändå.
Nu är det kanske lite sent att träna ALLA dessa sakerna, men någon kan du kanske välja? Kanske träna extra på att dörrklockan betyder ”spring snabbt till köket så får du nåt gott”? Eller filtträna för en trygg plats när ni ska iväg?
Som sagt: välj en sak.
Julklappstips till och från hundnörden! Läs här.
BESÖK OCH STÖK
En grej du kan börja med är i alla fall detta: Knack = godis. Eller om du har en ringklocka så ring = godis. För min del, som har en hund som reagerar när bilar kör in på gården, så kör jag ”bil på gården” = godis.
Det kommer inte att hjälpa hela vägen fram till en lugn hälsning, men kanske åtminstone lite skönare att hunden inte sätter igång direkt något låter när man står med knäck upp till knäna.
LUGNA, TYSTA PROMENADER
Anledningen till att jag tog med motion på listan över beteenden lite längre upp, är för att det KAN vara lätt att glömma när julen flyger omkring. Det kanske till och med är så att din hund behöver ännu mer motion när det är lite mer spring än vanligt hemma?
Allra helst med snö, eller hur? Men jag som bor på gränsen till Skåne lär knappast få någon. Promenera ska jag göra ändå. Min lilla Gun har varit otroligt fysiskt aktiv sedan start och i takt med att hon mognat i kroppen har vi kunnat gå, cykla och springa ganska bra! Det är bra. Jag ser så himla tydlig skillnad på de dagar då motionen inte är lika stor. Eller de dagar då det blir för mycket tricks och aktivering. Då blir hon stressad!
Försök ta dig tid till att motionera din hund även nu i jul. De flesta hundar mår bäst när de riktigt fått rusa av sig. Undvik dock att kasta boll och pinnar – det tenderar att stressa mer än något annat.
Här finns också bra tips kring hundar och julen (hundheltenkelt)
GIFTIG JULMAT
Gällande julmat och giftiga grejer så finns det faktiskt en del att se upp med:
- Choklad
- Salt och fett (och sött med för den delen!)
- Russin
- Nötter
- Deg
- också även en del växter: julros, julstjärna, hyacint, amaryllis och mistel till exempel.
Håll dig till hundmaten och ställ undan grejer (eller häng upp eller gör dem oåtkomliga helt enkelt) som hunden inte ska äta, så blir det bra.